kuchnia włoska Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jednak równie porządnie popularne są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by następnie oznajmić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak wyśmienitego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj wyjątkową tożsamość. Mimo to ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś totalnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które tworzą posadę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja oraz na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość bądź też skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie miłujemy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz gigantycznej różnorodności makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Na ogół posiłki są długie, ponieważ uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wraz z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*